Finansiel leasing er en langfristet leasingaftale, hvor leaseren erhverver brugsretten til et aktiv uden at påtage sig ejerskab. Aftalen afspejler en købskontrakt med afbetaling af aktivets fulde værdi samt renter over aftalens løbetid.
Finansiel leasing er i sin kerne en aftale om finansiering af et aktiv. Ved finansiel leasing betaler leaseren regelmæssigt en leasingydelse, der inkluderer afbetaling samt en rentekomponent. Herved adskiller finansiel leasing sig fra operationel leasing, hvor betalingerne primært dækker brugen af aktivet og ikke har til formål at dække dets fulde værdi over leasingperioden.
I modsætning til operationel leasing overvejer virksomheder ofte finansiel leasing, når de har brug for dyrt udstyr eller maskineri, men ønsker at undgå den umiddelbare kapitaludgift, som et køb ville medføre. I praksis bliver leaseren betragtet som den økonomiske ejer af aktivet, hvilket indebærer ret til afskrivninger og eventuelle skattemæssige fordele.
Leasingperioden er ofte sammenfaldende med aktivets forventede nyttige levetid. Ved kontraktens udløb kan leaseren i mange tilfælde erhverve aktivet for en foruddefineret restværdi, hvilket kan være symbolsk i forhold til aktivets reelle værdi.
Læs mere om finansiel leasing hos Motorstyrelsen.
Brug din revisor til rådgivning i virksomhedsdannelse– og leasingspørgsmål.
En transportvirksomhed har behov for en ny lastbil. De vælger finansiel leasing og indgår en aftale om at betale månedlige ydelser over fem år, hvilket inkluderer både afdrag på lastbilens værdi og renteomkostninger. Efter periodens udløb har de mulighed for at købe lastbilen til en restværdi, som blev aftalt ved leasingaftalens begyndelse.